Церемония по връчване на приза за 2015 г.


На 07.07.2016 г. на тържествена церемония за осма поредна година бяха връчени Годишните призове на «Фондация за прозрачни регламенти» за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации в България.
Петя Донова, управител на „Фондация за прозрачни регламенти”, организатор и водещ на конкурса, откри церемонията с думите „Гордеем се, че бяхме сред първите в Европа, които „прегърнаха” Стратегията за иновации и добро управление на Съвета на Европа и се заеха да я популяризират и насърчават нейното прилагане.”
Тази година организаторите отчетоха рекорден брой участвали в надпреварата областни администрации – 17, а те самите получиха много поздравления за упоритостта да присъждат наградата всяка година. Eвгени Чачев, съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството и член на оценителната комисия заяви, че Фондацията вече е с едни гърди напред в прилагането на одобрения вчера от Правителството Трети план за действие на България за участие в Глобалната инициатива „Партньорство за открито управление“.
Тотю Младенов, съветник в политическия кабинет на Министър-председателя и официален гост на церемонията връчи наградата на победителя в категория „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество” – ОА Смолян, събрала рекорден брой гласове за практиката „Изкуството в подкрепа на живота”. Наградата бе приета с голяма радост от областния управител Недялко Славов и екипа му, който заяви, че това е най-хубавия подарък за именния му ден!
Иван Аспарухов, доскорошен зам.-министър на регионалното развитие, кмет на Община Мездра от 1999 до 2014 г. и председател на оценителната комисия на конкурса пък връчи наградите на най-прозрачните областни администрации – Благоевград, Шумен и Монтана. „Силата е в постоянството“ обобщи Аспарухов по повод очерталата се тенденция на редовно участие в конкурса и възходящи резултати на призьорите.
Статуетката за най-прозрачна общинска администрация отново се завърна в Добрич, но този път в Добричка община, след като 4 пъти бе печелена от Община град Добрич. Миналогодишният й носител Община Бургас заяви, че я предава само временно. Награждавайки призьорите в категорията, арх. Белин Моллов в качеството си на член на оценителната комисия и „архитект“ на първия регламент на конкурса заяви, че хората в тази зала са национален ресурс и богатство!
Парламентарният секретар на НСОРБ Благой Станчев и изпълнителният директор на НАСО РБ Васил Панчаров наградиха най-добрите практики за партньорство между общинска администрация и гражданското общество. Донка Михайлова, кмет на Община Троян отново прегърна статуетката, която беше печелила и през 2012 г. в същата категория с думите, че конкурсът им дава нови идеи за развитие и надграждане всяка година.
Почетният председател на УС на НСОРБ Венелин Узунов връчи две специални награди за „Най-просперираща администрация” - на Областна администрация на Софийска област и на Община Павликени за повишаване степента на прозрачност в администрацията.
Призът е учреден през 2008 г. от „Фондация за прозрачни регламенти“ в изпълнение на четвъртия принцип от Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа. Наградата е преходна и се връчва за постижения на администрациите през изминалата календарна година в четири категории.

Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония
Европейски съюз Европейски социален фонд Този сайт е изграден по проект 08-12-118-C/27.08.08 по ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Изложените в него възгледи са на „Фондация за прозрачни регламенти” и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.