Церемония по връчване на приза за 2009 г.


На 18.02.2010 г. на тържествена церемония в Конгресния център на Панаирния град в Пловдив „ФОНДАЦИЯ ЗА ПРОЗРАЧНИ РЕГЛАМЕНТИ” връчи за втори път своя приз за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации в четири категории:

 

  • Най-прозрачна областна администрация;
  • Най-прозрачна общинска администрация;
  • Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията;
  • Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията.

 

Церемонията бе заключителен панел на Общото събрание на НСОРБ и се проведе под патронажа на Президента на Република България Георги Първанов. Събитието бе уважено от над 350 кметове на общини, председатели на общински съвети, областни управители и други гости. 

 

Наградата идентифицира и показва пред широката общественост, пред отговорните институции в нашата страна и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор.

 

Призът представлява годишна преходна статуетка, изработена от българския скулптор Райнис Гелов по идея и задание на настоятелството на фондацията и символизираща добрата воля за „отваряне” на администрациите към гражданите и бизнеса.

 

Венелин Узунов, секретар на Президента по взаимодействието с местните власти, връчи статуетките на победителите за 2009 г. в четирите категории на приза:
 

  • Областна администрация Варна – в категория «Най-прозрачна областна администрация»;
  • Общинска администрация Добрич – в категория «Най-прозрачна общинска администрация»;
  • Областна администрация Смолян с практиката „Взаимодействие и сътрудничество за подобряване на прилагането на здравната политика към децата в Област Смолян” – в категория «Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията»;
  • Общинска администрация Козлодуй с практиката „Информационно издание „От и за Общината” – в категория «Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структурите на гражданското общество за реализиране на прозрачност в действията на администрацията».

 

Класирането в категории „Най-прозрачна областна администрация” и „Най-прозрачна общинска администрация” бе извършено от комисия с председател Ангел Иванов (бивш зам.-министър на държавната администрация) и членове: Благой Станчев (парламентарен секретар на НСОРБ), Иван Игов (психолог, управител на „Агенция Еврика”), Ренета Николова (журналист от БНТ, председател на УС на „Клуб – журналисти срещу корупцията”), Петър Стоянов (председател на УС на „Българска асоциация на микропредприятията”), Славея Христова (зам.-председател на УС на сдружение „Болкан Асист”), Петър Филев (консултант по проекти на Програмата на ООН за развитие), Елка Неделчева (експерт с дългогодишен опит в структури на местното и регионалното управление), Таня Милушева (репортер в програма „Хоризонт” на БНР).

 

Вотът на гражданите в гласуването на интернет страницата на „Фондация за прозрачни регламенти” (www.ftr-bg.org) определи носителите на приза в категориите за най-добра практика на партньорство с гражданското общество.  

Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония Церемония
Европейски съюз Европейски социален фонд Този сайт е изграден по проект 08-12-118-C/27.08.08 по ОПАК, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. Изложените в него възгледи са на „Фондация за прозрачни регламенти” и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.